NGINX vs Apache: de ultieme webserver showdown in 2024

NGINX vs Apache

NGINX vs Apache: de ultieme webserver showdown in 2024

Het kiezen van een webserver kan lastig zijn. Het kan zijn dat u zich verloren voelt met de vele opties en technische termen. Twee populaire keuzes zijn NGINX en Apache, maar welke is geschikt voor u? Dit is een veelvoorkomend dilemma waarmee veel ontwikkelaars worden geconfronteerd.

Het antwoord ligt in het vergelijken van NGINX en Apache op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. We kijken naar hun functies, prestaties en compatibiliteit, zodat u kunt zien wat elke server kan doen. Deze vergelijking geeft u de duidelijkheid die u nodig heeft.

Deze blogpost is uw gids bij deze beslissing. We zullen NGINX en Apache in detail verkennen, waardoor u de kennis krijgt om de server te kiezen die bij uw behoeften past. Laten we deze reis samen beginnen. Aan het einde van dit bericht kunt u een weloverwogen beslissing nemen.

Table of Contents
    Add a header to begin generating the table of contents

    Overzicht van NGINX en Apache

    NGNIX

    NGINX (uitgesproken als “engine-x”) is een webserver die is gemaakt door Igor Sysoev en voor het eerst publiekelijk werd uitgebracht in 2004. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld om het C10k-probleem op te lossen, wat de uitdaging is om 10.000 gelijktijdige verbindingen op één server af te handelen. .

    Door de jaren heen is NGINX geëvolueerd tot een robuuste webserver die bekend staat om zijn hoge prestaties, stabiliteit en laag verbruik van resources.

    APACHE

    Apache, officieel bekend als de Apache HTTP Server, werd ontwikkeld door Robert McCool en werd het eerste levensvatbare alternatief voor de webserver van Netscape Communications Corporation. Het werd in 1995 uitgebracht door de Apache Group en later onder toezicht van de Apache Software Foundation.

    Apache werd snel populair vanwege de robuuste functies, uitbreidbaarheid via een modulaire architectuur en sterke community-ondersteuning. Het is sinds april 1996 een dominante webserver op internet.

    Marktaandeel van NGINX en Apache

    Volgens gegevens van W3Techs heeft er tussen oktober 2020 en november 2023 een verschuiving in marktaandeel plaatsgevonden tussen NGINX en Apache.

    In oktober 2020 was Apache leidend met een marktaandeel van 36,2%, vergeleken met de 32,4% van NGINX. In de daaropvolgende drie jaar daalde het aandeel van Apache echter gestaag, tot 30,8% in november 2023.

    In dezelfde periode steeg het aandeel van NGINX geleidelijk, met een piek van 34,5% in april 2023, voordat het in november 2023 op 34,1% belandde.

    Deze trend geeft aan dat NGINX aan populariteit heeft gewonnen en Apache heeft ingehaald in marktaandeel. In eerste instantie met een achterstand van bijna 4% overbrugde NGINX niet alleen de kloof, maar overtrof het ook het aandeel van Apache, wat duidt op een verschuiving in de voorkeur van gebruikers naar de prestaties en hulpbronnenefficiëntie van NGINX ten opzichte van de flexibiliteit van Apache.

    NGINX en Apache vergelijken

    Bij het kiezen van een webserver is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten, zoals architectuur, schaalbaarheid, compatibiliteit, beveiliging, inhoudverwerking, modulesysteem en community-ondersteuning. Hier is een vergelijking van NGINX en Apache op basis van de genoemde functies:

    FeaturesNGINXApache
    Server Architectuur
    ArchitectuurMaakt gebruik van een gebeurtenisgestuurd model, waarbij meerdere verzoeken binnen één thread worden afgehandeld.Maakt gebruik van een procesgestuurd model, met één thread per verzoek.
    SchaalbaarheidBlinkt uit in prestaties en schaalbaarheid, vooral bij veel verkeer.Biedt een breed scala aan modules en is zeer veelzijdig.
    Compatibility en Security
    OS & Taal CompatibilityOndersteunt bijna alle Unix-besturingssystemen, maar slechts gedeeltelijke ondersteuning voor Windows.Werkt met veel besturingssystemen zoals Windows, OpenVMS en Unix-achtige besturingssystemen.
    SecurityNGINX heeft een kleinere codebasis, wat beter is voor de beveiliging.Beide zijn veilig en betrouwbaar. Apache heeft een grotere codebasis.
    Modulesysteem
    Content HandlingKan goed omgaan met statische inhoud. Voor dynamische inhoud is het afhankelijk van externe processen.Verwerkt dynamische inhoud binnen de server.
    Module SysteemOndersteunt ook modules, maar niet zo uitgebreid als die van Apache.Bekend om zijn modulesysteem waarmee gebruikers functies kunnen toevoegen of verwijderen.
    Community Support
    SupportGoede community-ondersteuning met betere bestanden en tutorials.Geweldige documentatie en community-ondersteuning.

    1. Server Architectuur

    De architectuur en schaalbaarheid zijn van fundamenteel belang voor de manier waarop deze webservers werken en presteren. Laten we eens kijken hoe de gebeurtenisgestuurde architectuur van NGINX contrasteert met het procesgebaseerde model van Apache en hoe deze verschillen van invloed zijn op hun vermogen om met veel verkeer om te gaan.

    Architectuur
    NGINX en Apache zijn anders gebouwd. NGINX maakt gebruik van een event-driven model, dat zeer efficiënt is en een groot aantal verbindingen tegelijk kan verwerken. Het heeft een hoofdproces en verschillende werkprocessen.

    Apache gebruikt echter een procesgebaseerd model. Het is ontwikkeld op basis van de NCSA HTTPd-server en gestart in 1995. Het ontwerp van Apache geeft prioriteit aan correctheid boven snelheid. Het heeft veel functies, waarvan de meeste zijn geïmplementeerd als gecompileerde modules.

    Schaalbaarheid
    NGINX is ontworpen om veel verbindingen tegelijkertijd te verwerken. De prestaties zijn niet sterk afhankelijk van hardwarebronnen. Het kan ook verkeer naar verschillende servers distribueren, waardoor de prestaties en betrouwbaarheid van webapplicaties worden verbeterd.

    Apache is oorspronkelijk niet ontworpen voor hoge schaalbaarheid, maar is in de loop van de tijd verbeterd. De prestaties zijn echter afhankelijk van hardwarebronnen zoals geheugen en CPU. Desondanks is Apache verbeterd in het schalen van prestaties en biedt het opties om de prestaties te verbeteren.

    2. Compatibiliteit en beveiliging

    Next, we’ll see the OS and language compatibility, as well as the security features of NGINX and Apache. We’ll explore how these web servers interact with different operating systems and programming languages and how they ensure the security of your web applications.

    OS Compatibility

    NGINX works with many operating systems, especially various Linux distributions. However, its performance on Windows isn’t as good.

    Apache is compatible with various operating systems, including Windows, macOS, and various Linux distributions.

    Language Compatibility

    NGINX mainly supports languages that have a FastCGI or similar interface. It also supports some JavaScript through njs, which can extend NGINX’s functionality.

    Apache supports many languages through modules, including PHP, Python, Perl, Ruby, and others. It can support any language that has an Apache runtime.

    Security

    NGINX has several security features, including SSL termination, authentication, and access control. It also has a dedicated security team.

    Apache also prioritizes security. It has a good security record and a developer community that is very concerned about security issues. Apache also has a dedicated security team.

    3. Inhoudsverwerking en modulesysteem

    Binnenkort zullen we kijken naar de inhoudsverwerking en modulesystemen van NGINX en Apache. We zullen onderzoeken hoe deze webservers statische en dynamische inhoud beheren en hoe hun modulesystemen hun kernfunctionaliteiten uitbreiden.

    Inhoudsafhandeling
    NGINX gebruikt een configuratiebestand om te beslissen waar de aangevraagde bestanden kunnen worden gevonden, indexbestanden in te stellen en de prestaties te optimaliseren. Het kan statische en dynamische inhoud dienen.

    Apache gebruikt een “handler”-systeem om inhoud te verwerken. Een “handler” is wat Apache doet wanneer een bestand wordt aangeroepen. Bestanden hebben handlers op basis van het bestandstype. Apache ondersteunt ook dynamische inhoud.

    Modulesysteem
    De kern van NGINX bestaat uit modules. Het ondersteunt kernmodules en modules van derden. Modules kunnen worden toegevoegd aan het binaire bestand van de NGINX-server wanneer deze is gecompileerd.

    De flexibiliteit van Apache komt voort uit de modules. Met de modules kan Apache extra dingen doen, zoals het herschrijven van URL’s om SSL-codering te ondersteunen. Apache heeft veel modules die kunnen worden geladen om de functionaliteit ervan uit te breiden.

    4. Community Support

    NGINX has community support through different channels.

    There’s a mailing list run by the NGINX community. This allows users to get help directly from the people who made and maintain NGINX Open Source and NGINX Plus. There’s also an NGINX forum for users to discuss and share knowledge.

    Apache provides community support through several platforms.

    The Apache HTTP Server Users List and Usenet groups are good places to ask questions. These platforms have people who know much about Apache HTTP and can answer your questions.

    The Apache Software Foundation also has a Community Development project that helps open-source projects improve their community health.

    Wanneer kies je voor NGINX of Apache?

    NGINX en Apache zijn allebei geweldig! Maar uw eisen en voorkeuren moeten tot uw keuze leiden. Hier is het abstracte idee van wanneer je wat moet kiezen:

    U moet NGINX kiezen als u:

    • Sites met veel verkeer: u verwacht veel verkeer en heeft behoefte aan een efficiënte verwerking van gelijktijdige verbindingen zonder een aanzienlijke geheugenbelasting.
    • Reverse Proxy en Load Balancing: U heeft een reverse proxy-configuratie of een load balancer nodig vanwege de efficiënte verwerking van statische inhoud en caching-mogelijkheden.
    • Microservices-architectuur: uw configuratie omvat een microservices-architectuur waarin NGINX verzoeken effectief kan routeren en meerdere microservices kan afhandelen.
    • Contentcaching: Je hebt robuuste contentcaching rechtstreeks op de webserver nodig.
    • Levering van statische inhoud: U biedt veel statische inhoud aan en heeft een server nodig die is geoptimaliseerd voor snelheid en efficiënt gebruik van hulpbronnen.


    U moet Apache kiezen als u:

    • Gedeelde hosting: U gebruikt een gedeelde hostingomgeving, omdat het .htaccess-bestand van Apache een eenvoudige configuratie op mapniveau mogelijk maakt zonder dat de server opnieuw moet worden opgestart.
    • Dynamische inhoud: Uw site is sterk afhankelijk van dynamische inhoud en u verwerkt deze het liefst binnen de webserver met behulp van modules zoals mod_php.
    • Aanpasbare oplossingen: Je hebt een zeer aanpasbare webserver nodig, omdat de modulaire aard van Apache uitgebreide afstemming mogelijk maakt.
    • Diverse Modules: U wilt toegang tot diverse modules voor diverse functionaliteiten.
    • Bekendheid en communityondersteuning: u geeft de voorkeur aan een server met een lange staat van dienst en een grote community voor ondersteuning.

    Maar weet je dat je ook voor beide kunt kiezen?

    Haal de beste prestaties voor uw WordPress-sites door NGINX en Apache samen te gebruiken. Zet NGINX voorop om snel al uw afbeeldingen en CSS te bedienen, en fungeert als een omgekeerde proxy. Laat Apache vervolgens de backend-zaken afhandelen.

    Met deze configuratie kunt u uw .htaccess-bestanden gebruiken en toch genieten van de snelle levering van statische inhoud door NGINX. Het is alsof u vooraf een snelle assistent heeft, terwijl u achterin een op details gerichte manager heeft.

    Webhosting van Maxvankekeren-IT

    De keuze van de hostingprovider is van belang bij het selecteren van webservers, omdat de prestaties, configuratieopties en mate van controle die u heeft aanzienlijk kunnen variëren tussen providers.

    Een provider als Maxvankekeren-IT biedt een geoptimaliseerde server-stack aan, dat de sterke punten van zowel NGINX als Apache combineert, waardoor je de kracht en flexibiliteit van Apache krijgt met de snelheid en efficiëntie van NGINX. Deze combinatie is ideaal voor het snel verwerken van zowel dynamische als statische inhoud.

    Bovendien bevat onze geoptimaliseerde stack snelheidsverhogende tools zoals Memcached, Varnish Cache en Redis voor caching, samen met MySQL en MariaDB voor databasebeheer. PHP-FPM en PHP 8 zorgen ervoor dat uw PHP-code sneller draait.

    Met Managed Webhosting krijgt u dus een hostingoplossing die is ontworpen voor hoge prestaties.

    Samenvatting

    Concluderend valt NGINX op door zijn opmerkelijke snelheid en efficiëntie bij het gelijktijdig afhandelen van talloze verzoeken, een onschatbare waarde voor websites met veel verkeer. Als het echter gaat om het beheren van dynamische inhoud, kost het wat meer moeite om alles precies goed te krijgen.

    Ondertussen blijft Apache een robuuste optie met zijn krachtige modulariteit en het gemak van .htaccess-bestanden. Hoewel het onder hoge belasting de prestaties van NGINX niet altijd kan bijhouden, kan het aanpassingsvermogen ervan niet worden onderschat.

    U kunt ook de sterke punten van beide benutten door de aangepaste webhostingstack van Maxvankekeren-IT te gebruiken.